פסיכואנליזה ופסיכודרמה
פסיכואנליזה היא שיטת טיפול וחקירת אישיות שהגה ופיתח ד"ר זיגמונד פרוייד בתחילת המאה העשרים, ומיושמת עד היום ברחבי העולם. מתוך המחקרים והגזע התיאורטי שהניח פרוייד התפתחו לאורך השנים ענפים נוספים של הפסיכואנליזה. בבסיס התפישה הפסיכואנליטית קיימת ההבנה כי שהתת מודע משפיע על נפש האדם לא פחות, ואולי הרבה יותר, מהמודע. פרוייד האמין כי התשוקות, היצרים, העומק, הפחדים וצדדים נוספים באישיות האדם נוצרים ומונעים מהיחסים שהיו לו עם האנשים המשפיעים על חייו, מילדותו, ואלו מעצבים או לעיתים פוגמים בנפשו.
פרוייד הביא לעולם את הגישה שבבסיסה הקשבה של המטופל למטפל, באמצעות שיחה, אסוציאציות ובחינה משותפת של פרשנויות לכל מה שעולה במפגש האישי, האינטימי, בין המטפל למטופל. הטיפול הפסיכואנליטי עוזר למטופל להכיר את הפנימיות שלו, את עומק הרגשות, ההעדפות, החרדות ואירועי העבר שהוא חווה; וכך למצוא דרכים לשפר את עצמו ואת יחסיו עם הסביבה.
טיפולים פסיכואנליטיים יכולים להימשך לאורך שנים ולרוב אין בהם נקודת סיום אחת מוחלטת, אלא תהליך גילוי, הבנה ושינוי הדרגתי. הפסיכואנליסט הקלאסי ייתן למטופל מרחב גדול ככל האפשר לשתף את חוויותיו, מחשבותיו, חלומותיו, פחדיו. לעיתים עצם אמירת הדברים בקול רם, במודעות, היא כבר התחלה של תהליך הריפוי. ליחסים המפתחים בין המטפל והמטופל – האמונה, החיבור הריגשי, תחושת הביטחון ותחושת הנוחות; יש השפעה עצומה על הצלחת הטיפול. לעיתים מטופל מסויים יכול להגיע למבוי סתום עם מטפל מסויים, ולפריצת דרך משמעותית עם מטפל אחר.
אחד הענפים שהתפתחו מתוך הגישה הפסיכואנליטית היה הטיפול באומנות ובעיקרו הפסיכודרמה שפיתח יעקב לוי מורנו. הפסיכודרמה מתבססת על לקיחת חוויות וניתוח שלהן באמצעות פרשנות דרמטית, יצירתיות, הבעה ספונטנית ומשחקי תפקידים – בעיקר הנעה לפעולה. הפסיכודרמה יכולה להתקיים בין המטפל למטופל, אך אפקטיבית מאוד גם בקבוצה.
לפסיכודרמה יש יכולת לגרום למטופל לראות סיטואציות מנקודת מבט אחרת, להבין את עצמו בצורה שונה, ובין השאר לשפר את הדימוי העצמי שלו ותחושת הביטחון שלו כלפיי יכולתו כאדם, להגדיר מחדש את הזהות האישית שלו – כבן זוג, כאיש מקצוע, כאבא, בן וחבר; ולעזור לו להתמודד עם משברים וטראומות בחייו.
לימודי פסיכואנליזה, פסיכותרפייה או פסיכודרמה משתנים מאוד מאוניברסיטה למכללה, ממכון לקורס, ממקום למקום. יש מקומות המציעים קורסים שלמים בעיקר לאנשים שהם כבר במקצועות טיפוליים (פסיכאטרים, עובדים סוציאלים, פסיכולוגים, ועוד). במקומות מסויימים מדובר בלימודים מלאים הנמשכים כמה שנים.