האם גם את/ה סובל מפוסט טראומה?

קרא את הכתבה שכאן ותיווכח שרוב הסיכויים שהתשובה לשאלה היא, בהחלט!

שאלה א'
אנחנו נמצאים בעידן שבו כמות האנשים שסובלים מחרדות עלתה באופן משמעותי.
מהם על פי שיטת תרפיית מימדים הסיבות והגורמים לכך?

הסיבה העיקרית על פי תרפיית מימדים לעלייה בכמות האנשים שסובלים מחרדות, היא העובדה שלמעשה כולנו היום, בצורה כזאת או אחרת, פוסט טראומטים. כלומר כולנו עברנו הרבה מאוד אירועים שהותירו בנו צלקות, מה שאנחנו קוראים מטענים נופשים שהפכו למשקעים. מסוגים של אימה וחרדה.  שרתנו בצבא, ראינו גופות מול העיניים, חלקנו חווינו מצבים של סכנת חיים, חלקנו ראינו  מצבים כאלו אצל קרובים אלינו. בשלב מסוים כמו בעולם החומר, כמות המשקעים מצטברת  למסה קריטית, כלומר, המצבור הולך וגדל ונעשה כל כך כבד שזה חייב להתפרץ בדרך מסוימת. אז זה מתפרץ קודם כל בתסמינים של חרדה. 

אם אנחנו תושבי צפון או דרום הארץ,  עם ההיסטוריה של קרית שמונה וחיזבאללה. אם אנחנו נמצאים תחת סטרס במהלך היום ובלילה רצים לחדר הממוגן כשנשמעת אזעקת צבע אדום. אם בשנת 2020  נוספים מתחים שקשורים לפרנסה ולקיום שלנו. מצבים אלו מעוררים את הכליות הקשורות ליציבות ולביטחון שלנו בחיי היום יום.  

המצב מחמיר בעיקר מפני  שאנו נתונים לשטיפת מוח תודעתית כשערוצי הטלוויזיה משדרים בעיקר "חדשות רעות" באופן דרמטי ומלחיץ. עבורם זה רייטינר ועבור הצופים זה תוספת של סטרס ויצירת מצבים של חוסר וודאות ופחד.  

לכן אנשים  סובלים יותר ויותר מתסמינים של חרדה וזאת הסיבה העיקרית ואפשר להגיד במילים פשוטות שבשנות 2020-21, אנחנו כולנו מי יותר ומי פחות, פוסט טראומטים באיזשהו אופן. יש גם סיבות משניות. בניגוד לעולם של פעם, בניגוד לתקופת הרמבם אז חוץ מהאירועים והמשברים הפרטיים והכלליים, קיים מצב כללי של החלשתהעמידות של האדם. האדם אוכל מזונות מזוהמים בכ-80 אלף סוגים שונים של חומרים שמזהמים את המזונות שלנו.
זה לא מה שאכלנו פעם, האוויר שאנחנו נושמים זה לא האוויר שנשמנו פעם, אז גם העמידות הפיזית היא כבר לא העמידות של דור החלוצים שהגיעו מרוסיה לישראל, וזוה סיבה משנית אחת. 

סיבה משנית נוספת היא סיבה שנקראת סוציולוגיה אנומיה. אנומיה זה מצב שבו חברה נמצאת במצב שמנגנוני התמיכה בה הם חלשים. במגזר היהודי בחו"ל הקהילות היו תומכות בתמיכה הדדית במקרים בהן  מישהו מהקהילה  נקלע לאיזו בעיה. כשהגענו לארץ ניסינו להקים את הקיבוצים, זה קרס, כי התערבבה שם פוליטיקה של סוציאליזם וקומוניזם וכל דומיהם. רמת הלכידות החברתית שמאפשרת תמיכה למישהו שנמצא בסטרסים ובמשברים שונים, היא פחותה בהרבה מאשר הייתה בעבר וזאת עוד ישראל שהיא מדינה יחסית קהילתית, או  יותר נכון, המדינה עצמה לא שווה כלום, אבל העם עצמו הוא קהילתי, במדינה עצמה כשמישהו זקוק לביטוח לאומי שיחפש את החברים שלו, ומדינות אחרות הם עוד פחות קהילתיות, בעיקר בעם המוסלמי- ערבי נשארה עוד קהילתיות ולכן מנגנוני העמידות שם כנראה יותר גבוהים.

שאלה ב'
מה קורה מבחינה פיזיולוגית שמוביל לסימפטומים של חרדה בגוף?

מבחינה פיזיולוגית, ברגע שיש אירוע שנחווה כסכנה, הוא מעורר שרשרת של תגובות פיזיולוגיות בגוף שנקראת תגובתFF –
Fight or Flight , שהיא תגובה הגיונית לאור הסכנות האבולוציוניות שחווינו במהלך אלפי שנות הקיום האנושי.  במצב זה, הדם זורם מהמוח לטובת השרירים כי במצבים של סכנה אנחנו צריכים  לרוץ או לברוח מהמקום, או לתקוף  מישהו שמאיים לפגוע בנו, לכן,  יש לנו פחות דם במוח. אז אם אני במבחן חמש יחידות במתמטיקה ששם דווקא צריך את הדם במוח,  אבל הגוף חווה את המצב כסכנה קיומית,  הוא יפעל בהתאם לתוכנה האבולוציונית, הנשימה תגבר כדי להגביר חמצן, ננשום בקצב מואץ, הלב יזרים יותר דם ויתכן וייצר לנו פלפיטציות ותחושה לא נעימה. הכבד יפריש הרבה סוכר. אז הגוף ייצר מצב שלא יעזור לך לעבור את המבחן במתמטיקה וכשתגיע לרופא, תאובחן עם התקפת חרדה.  

אם התגובות הפיזיות הללו ממשיכות לאורך זמן – זה כבר עלול לפגוע בגוף הפיזי. מערכת העיכול מעבירה את האנרגיה שלה לטובת השרירים אז אנחנו עם בעיות במערכת העיכול אם זה לא מסתיים ויש עוד תגובות מהסוג שהעיקרון הוא שבעבר זאת הייתה התגובה האבולוציונית מול סכנת חיים נגיד מול נמר במדבר, בהווה כשהאתגרים הם נישואין, גירושין, מבחן בגרות במתמטיקה, טסט לרכב, זה כמובן פחות יעיל.

שאלה ג'
מה ההבדל בין פחד, חרדה ופוביה?
האם יש הבדל ביניהם מבחינה פיזיולוגית ותודעתית?

בתרפיית מימדים אנחנו מבחינים בין תשעה מימדים שונים, אנחנו מסתמכים על הקבלה ועל הרפואה הסינית העתיקה ולכן אנחנו מדייקים את המושגים מה זה נפש, ומה זו נשמה ומהי תודעה. אנחנו מטפלים בתודעה.  בתוך עולם התודעה עשינו מיפוי מתמטי מדוייק ביותר- לא מדברים על מטענים באופן כללי, על משקעים באופן כללי כמו שמדברים בפסיכולוגיה ולא מערבבים בין מושגים אלא מדברים ברמה הכי מדוייקת. למשל בשלושת המימדים הראשונים אנו מבחינים בין המימד השלישי- מחשבות, המימד השני- רגשות והמימד הראשון- תחושות. ואנו מדייקים כך את ההבדלים בין חרדה למשל לפוביה.  חרדה הינה תחושה כי בחרדה זה אומר שכבר הופרש אדרנלין מבלוטות יתרת הכליה והאדרנלין הזה מייצר את התחושות שחווים בפייט אור פלייט. פחד זה רק אנרגיה מקפיאה שמורידה את החיוניות שלנו, את הצ'י שלנו כלפיי מטה, ונוצרת כתוצאה מאיום. כשהאיום הוא קיומי אנחנו כבר מגדירים את זה כפחד קיומי או בעברית יפה אימה. פוביה זה מושג שנתנו פסיכולוגים, שמתאר מצב שבו למישהו יש פחד לא פרופורציונלי- לא יחסי, לא הגיוני מגורם מסוים שלא היה אמור באופן תאורטי לעורר את הרמה הזאת של האימה כי הוא לא באמת איום קיומי. למשל מישהו שיש לו פחד נוראי והוא נמנע מלהיכנס למעליות או למישהו יש פחד נוראי מבדיקת דם, הוא לא יכול לראות דם, ברגע שהוא רואה דם אז הוא נכנס לאימה, אדם יכול לקרוס ולהתעלף ומרוב פחד, לאותו אדם אין לו שום בעיה לעלות על מטוסים, אין לו שום בעיה לשרת בשריון שלוש שנים ובמילואים, ברגע שהוא רואה דם, זה כבר סיפור אחר. וזאת ההגדרה. זה נראה לא הגיוני ולא פרופורציונאלי עד שעובדים בתרפיית מימדים ומגיעים לסיבה לזה. היה לי מטופל שהיה טנקיסט וחבר שלו נפצע, הדם של החבר שלו ניתז על הגוף שלו, הוא חשב שהוא נהרג או נפצע, באותה שניה התודעה שלו יצרה קשר בין דם למוות, וברגע שהוא רואה טיפת דם הוא בטוח שעוד שניה הוא הולך למות. בתת ההכרה שלו הוא משחזר את המצב הזה. טיפלנו בו והפוביה נעלמה.  היום הוא יכול גם לראות דם גם לעשות בדיקות דם, אבל עד שאתה לא מגיע לשורש,  זה נראה לך לא הגיוני. בחור בגובה 1.90, ביריון,  לא מפחד משום דבר, שרת בקרבי וטיפת דם אחת והוא מתעלף,  זאת ההגדרה לפוביה.

 

בתרפיית מימדים השיטה מטפלת באותן משקעים וזכרונות תאיים שהטביעו מצב קיומי הישרדותי של סכנה אצל בני האדם ולכן כשאנו משחררים את אותם מטענים, האדם יכול לחזור לחיות בהוויה של ביטחון והיותו מוגן ומערכת ההישרדות האוטומטית המופעלת במצבים לא רציונליים, מתאזנת מאליה.  

עולם התודעה והטיפול מעניין אותך?

זה הזמן שלך להירשם לניוזלטר של תרפיית מימדים!

ולקבל את התכנים המעודכנים ביותר בעולם ריפוי התודעה ורפואת העתיד!

(*זה ועוד הפתעות רבות)